helf
kavabon
rollypop
karamela
smilies
rollypop
bumbubblegum
napolitana
helf
kavabon
rollypop
karamela
smilies
rollypop
bumbubblegum
napolitana
helf
kavabon
rollypop
karamela
smilies

POVIJEST

Proizvodnja je započela 1959. godine u sklopu tadašnje Poljoprivredne zadruge Nerežišća, s 9 zaposlenih. Za početak proizvodnje gume za žvakanje zaslužan je zagrebački poduzetnik i trgovac, pok. Ante Bilušić. U Europi u to vrijeme nije bilo proizvodnje gumi baze tj., osnovne sirovine za izradu guma za žvakanje.

Sirovine i postupak dobijanja guma za žvakanje bili su ekskluzivnost nekoliko tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama, prije svega Wrigley i Fleer International. Spretni g. Bilušić uspio je uspostaviti poslovni odnos s tvrtkom Fleer International, te kroz kupovinu sirovina, dobijti i postupak izrade, primitivne uređaje iz njihove poslovne jedinice u Njemačkoj, kao i stručnjaka koji će sve to demonstrirati i podučiti zaposlene.

Postupak izrade bio je najvećim dijelom ručni: nakon što bi se smjesa izmješala u primitivnoj mješalici, izvaljala bi se kroz sistem od 2 do 3 para valjaka (postupak sličan onom kojim domaćice rade tjesteninu). Potom bi se ručno, nožem, rezale trake, a na kraju, na isti način, i pojedinačne pločice. Pojedinačne pločice bi radnice ručno umotavale u kaširanu alu – foliju i slagale u display kutije (po 100 – 200 komada). Display kutije su slagane u kartonske kutije, koje su potom zamotane pak – papirom, te se na njima ručno ispisivala adresa naručitelja. Tako su nošene na poštu.

Bio je to prvi način distribucije od proizvođača do kupaca (od Maribora do Beograda).

Postupno je ručnu proizvodnju zamjenila proizvodnja na mašinama, rastao je broj zaposlenih, a asortiman se proširio na pljosnate lizalice (prve su bile Cocolo lizalice) i komprimirani bombon (Pepermint, u rolici s 10 bombona). Od 1975. godine proizvodnja žvakaćih guma i lizalica rapidno je rasla, a broj zaposlenih povećao se na preko 100. Procijenjeno je kako je tvornicu Favorit potrebno integrirati s nekom većom tvrtkom. Izbor je pao na Plivu, te je od 1976. godine Favorit postao sastavni dio njenog prehrambenog programa. U Plivinom prehrambenom programu, u pogonu Borongaj, postojala je proizvodnja tvrdih bombona, razvijena još krajem 60 – ih godina prošlog stoljeća u tvrtki Jugodijetetika, također integriranoj u Plivu. Tvrde bombone pakirane u vrećice pod imenom Malc, Slijez, Gorki i Prsna karamela, potom Kavabon i Helf poznajemo još iz tih vremena. 1976. godine realizirano je prvo pakiranje tvrdih bombona u rolice, a 1978. godine počinje proizvodnja lizalica Rolly Pop. Osamdesetih godina prošlog stoljeća u tvornici Favorit započinje proizvodnja gumi baze: gumi dražeje, soft gume u štangici i mliječne karamele. Od 1980. godine proizvodnja svih tvrdih bombona, lizalica i guma za žvakanje odvija se u tvornici Favorit – Nerežišća. Proizvodnja tvrdih bonbona i žvakačih guma prebačena je 2014 godine u tvornicu Gomex Laktaši u BIH. Komprimirani bomboni su prebačeni u pogon Borongaj. Helf i Kavabon su u međuvremenu, posebno u Aquarius grupi prilagođavani novim propisima, te se u proizvodnji koriste isključivo prirodne arome i boje.

Realizacijom strategije razvoja, tvrtka Aquarius grupa je 2013. godine u svoj portfelj uvrstila nove brendove i najavila razvoj novih, čime je otvorila nove mogućnosti za proširenje prodajnog asortimana i povećanje proizvodnih kapaciteta postojećeg asortimana.